Okuduğum kitaplardan - 33



Einstein'in Buzdolabı

Steve Silverman 

Bu kitapta birbirinden tuhaf, inanılması hayli güç öyküler var. Ancak tuhaf olduğu kadar da ilginç ve eğlenceli olan bu öykülerin her biri gerçektir, yaşanmış olaylardır.

Kafası kesilmiş olduğu halde aylarca yaşayan, hatta şehir şehir dolaştırılıp sahibine ufak bir servet kazandıran tavuktan, yangın bombası olarak kullanılmaya kalkışılan yarasalara; petrol için sondaj yaparken açılan delikten akıp giden gölden, seçimi kaybetmek endişesiyle boşaltılmayan şehirle birlikte yanardağ lavlarının altında kalan valiye kadar her şey gerçek, hepsi yaşanmış olaylardır.

İnsan denilen yaratık gerçekten tuhaf bir hayvan ve bu yeryüzünden zavallının başına gelmedik. Şey kalmayor ! Evet, okuyunca inanmakta zorluk çekeceksiniz ama hepsi aynıyla vaki !


Utopia 

Thomas MORE

Kitap Özeti: Utopia kelimesi, Thomas More tarafından üretilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. More, Yunanca “yer” anlamına gelen sözcüğün önüne “iyi” anlamına gelen “eu” ve yok anlamına gelen “ou” takılarını birlikte çağrıştıran bir hece getirmiş, böylece aynı anda “iyi yer” ve “yok yer”, yani “olmayan yer” anlamını taşıyan bir tür cinas yapmıştır. 1516 yılında yazılan Utopia’da More, var olmayan bir kurgusal adada ütopialıları, onların yaşam biçimlerini, mülkiyet ilişkilerini ve aile yapılarını anlatır. More, Utopia ile kendi ideal düzenini kurarken döneminin İngilteresine de ağır bir eleştiri getirir. Utopia’da Thomas More okura, “Herşeyin herkese ait olduğu, zengin ve fakir kavramlarının olmadığı, insanların bütün ihtiyaçlarının karşılandığı” bir dünya taslağı sunar.



ŞAFAK PROJESİ PHOBOS

Orijinal adı: The Sands of Mars, 1951
Yazarı: A.C.CLARKE, 
Çev: Ayşe-Osman T.TAŞKIN

Yirmi üçüncü Yüzyılda…

Mars’ta, aralarında Dünya’nın en parlak, zekâlarının da bulunduğu bir grup insan, gezegenin yüzünü değiştirmek amacıyla savaş veriyorlardı.

… Son birkaç haftada bu bitkiler nasılda büyümüştü!.. Şimdi boyları bir insan boyundan çok daha yüksekti. Gibson, bunların bir kısmının normal büyüme olduğunu kabul etse de diğer etkenin yapay güneş “Phobos” olduğunu çok iyi biliyordu.

“Şafak Projesi” tüm hızıyla yaşıyordu.

… Zamanla Phobos gökyüzünde yavaş yavaş kaybolurken, bu kez Güneş yükselmeye başladı. Güneş en tepeye çıkınca, “Phobos” onun yanında daha sönük kaldı.

Ama yine de görevini yerine getirecek kadar parlaktı ve bin yıl süreyle Mars gecelerini aydınlatacaktı…

Yorumlar