Okuduğum Kitaplardan - 34

Uzayda İsyan

Yazar: Leigh Bracett 
Çeviren: Reha Pınar




KUTSAL GEZEGEN

Yazarı: JEREMEY STRIKE 
Çeviren: SABRİ ÖNER 




Çanlar Kimin İçin Çalıyor

Ernest Hemingway

Çanlar Kimin İçin Çalıyor (For Whom the Bell Tolls), 1940 yılında Amerikalı yazar Ernest Hemingway tarafından yazılmış savaş romanı.
Hemingway kitabında, İspanyol İç Savaşı sırasında dağlarda faşistlere karşı savaşan gerilla güçleri arasında bulunan Amerikalı bir İspanyolca profesörü olan Robert Jordan'ın gözünden savaşın anlamsızlığını sorgular. Robert Jordan patlayıcı konusundaki uzmanlığı dolayısıyla Segovia şehrine yapılacak bir saldırıyı desteklemek için bir köprüyü havaya uçurmakla görevlidir. Romandaki tüm karakterler bu görevin ölümlerine sebep olacağını düşünmekte ve ölüm sebeplerini sorgulamaktadırlar.
Kitabın adı, şair John Donne'ın bir katedralde başrahip olduğu dönemdeki vaazlarından birinden alıntıdır. Vaazların metinleri sonradan yayınlanmıştır.
"Ada değildir insan, bütün hiç değildir bir başına; anakaranın bir parçasıdır, bir damladır okyanusta; bir toprak tanesini alıp götürse deniz, küçülür Avrupa, sanki yiten bir burunmuş, dostlarının ya da senin bir yurtluğunmuş gibi, ölünce bir insan eksilirim ben, çünkü insanoğlunun bir parçasıyım; işte bundandır ki sorup durma çanların kimin için çaldığını; senin için çalıyor." John Donne
Popüler kültür için önemli bir eserdir. 1943 yılı yapımı, yönetmenliğini ve yapımcılığını Sam Wood'un üstlendiği, Gary Cooper ve Ingrid Bergman'ın başrolde olduğu bir filmi uyarlanmıştır. Ayrıca Amerikalı metal grubu Metallica'nın en önemli parçalarından For Whom The Bell Tolls, kitapla aynı isimdedir ve kitabın bir bölümü üzerine yazılmıştır. Donnie Darko filminin müzikleri de bu kitaba atıflar içermektedir.


Benim okuduğum kitap 1995 yılı Güneş yayınları baskısı kötü bir özet gibi kitaptan beklediğim etkiyi alamadım. Uygun bir zamanda tam metnini tekrar okumak istiyorum. 

Yorumlar